study of Food Chemisty at the University of Hohenheim/Stuttgart
bachelor thesis at the Institute of Food Chemistry at the University of Hohenheim/Stuttgart
master thesis at the Institute of Food Chemistry at the University of Hohenheim/Stuttgart
Membership in Oganisations:
Gesellschaft Deutscher Chemiker (GDCh)
Lebensmittelchemische Gesellschaft (LChG)
AG Junge Lebensmittelchemiker (AG JLC)
Activities:
Dissertation Theme: "Liquid Chromatography"
Supervising students within the frame of training curse of Food Chemistry
Publications:
Poster:
50. Deutscher Lebensmittelchemikertag
September 19 - 21, 2022, Hamburg/Germany
F. Rüttler, R. Ormos, J. Cannas, T. Hammerschick, W. Vetter: Probenvorbereitung mittels countercurrent chromatography im co‑current Modus zur Gewinnung der freien Sterole aus pflanzlichen Ölen.
Counter Current Conference 2022 Online
August 1 - 2, 2022, (online)
Felix Rüttler, Tim Hammerschick, Sarah Schlag, Walter Vetter: Isolation of lanosterol and dihydrolanosterol from the unsaponifiable matter of lanolin by urea complexation and countercurrent chromatography in heart-cut recycling mode.
Counter Current Conference 2022 Online
August 1 - 2, 2022, (online)
Felix Rüttler, Walter Vetter: 1-hexene and heyamethyldisiloxane - two new components for biphasic solvent systems in countercurrent separations of lipids.
51. Deutscher Lebensmittelchemikertag
September 21 - 23, 2023, Bonn/Germany
F. Rüttler, W. Vetter: Beschleunigte Trennung von Lipiden durch Kombination von co-current und konventioneller Gegenstromverteilungschromatographie.
52. Deutscher Lebensmittelchemikertag
September 16 - 18, 2024, Freising/Germany
F. Rüttler, D. Waldenmaier, W. Vetter: Effektive Isolierung von α-Tocomonoenol durch online-Kopplung von centrifugal partition chromatography (CPC) und countercurrent chromatography (CCC).
Artikles:
Sarah Schlag, Sören Götz, Felix Rüttler, Sandra M. Schmöckel, Walter Vetter (2022):
Quantitation of 20 Phytosterols in 34 Different Accessions of Quinoa (Chenopodium quinoa).
J. Agric. Food Chem. 70: 9856-9864 (DOI: 10.1021/acs.jafc.2c03374)
Felix Rüttler, Tim Hammerschick, Sarah Schlag, Walter Vetter (2022):
Isolation of lanosterol and dihydrolanosterol from the unsaponifiable matter of lanolin by urea complexation and countercurrent chromatography in heart cut recycling mode.
J. Chromatogr. B 1210: 123470 (DOI: 10.1016/j.jchromb.2022.123470)
Felix Rüttler, Rosalie Ormos, Jil Cannas, Tim Hammerschick, Sarah Schlag, Walter Vetter (2023):
Sample preparation of free sterols from vegetable oils by countercurrent chromatography in co-current mode.
Anal. Bioanal. Chem. 415: 4731-4740 (DOI: 10.1007/s00216-023-04766-9)
Sina Schweizer, Lars Kaiser, Felix Rüttler, Walter Vetter (2025):
Lipid removal by countercurrent chromatography in co-current mode in trace analysis of polyhalogenated compounds in fish.
J. Chromatogr. A 1739: 465506 (DOI: 10.1016/j.chroma.2024.465506)
Katarzyna Tyśkiewicz, Felix Rüttler, Renata Tyśkiewicz, Artur Nowak, Marcin Gruba, Anita Wziątek, Agnieszka Dębczak, Michał Sandomierski, Walter Vetter (2024):
Antifungal properties of bioactive compounds isolated from Fucus vesiculosus supercritical carbon dioxide extract.
Molecules 29: 5957 (DOI: 10.3390/molecules29245957)
Lectures:
Arbeitstagung des Regionalverbandes Südwest der Lebensmittelchemischen Gesellschaft,
March 28 - 29, 2023, Karlsruhe/Germany
R. Ormos, F. Rüttler, J. Cannas, T. Hammerschick, S. Schlag, W.Vetter: Direkte Anreicherung von freien Sterolen aus Pflanzenölen mittels Gegenstromchromatographie im co current-Modus.
Arbeitstagung des Regionalverbandes Südwest der Lebensmittelchemischen Gesellschaft,
March 05 - 06, 2024, Kaiserslautern/Germany
F. Rüttler, T. Hammerschick, S. Schlag, W. Vetter: Isolierung von 4,4-Dimethylsterolen aus dem Unverseifbaren von Lanolin mittels Harnstofffällung und Gegenstromverteilungschromatographie im Heart-cut-RecyclingHeart-cut-Recycling-Modus.